Over de stichting zorgboerderij De Velduil

Zorgboerderij De Velduil ligt op een mooie rustige plek aan de rand van het dorp Meeden in provincie Groningen met uitzicht over de polder en de Westerlanden. Het is hier rustig; je hoort alleen geluiden van dieren en de natuur.

Welke dagbesteding bieden wij aan?

Vanuit stichting De Velduil bieden wij dagbesteding aan met veel buitenactiviteiten. Dit betreft activiteiten gericht op werken en omgaan met planten en dieren. We laten ons leiden door het natuurlijk ritme van de seizoenen. Om die reden zijn er elk seizoen andere bezigheden en activiteiten.

Deze activiteiten vinden plaats in de grote geïsoleerde schuur waar ook een houtkachel is, buiten op het erf, in de groentetuin, in de mooie grote koepelkas, op de buitenveranda of in de 2 verwarmde units met keuken en gezellige huiskamer.

Algemene activiteiten

Op De Velduil houden we dieren die verzorgd moeten worden, verbouwen we groenten, wordt er gras gemaaid, is er onderhoud van het erf, kloven we hout voor de kachel, onderhouden we het gereedschap en de machines, maken we dingen van hout zoals een kippenren of onlangs een buitenveranda, zijn we creatief met wat we vinden op het erf, maken we schoon, koken en eten we samen van wat we verbouwd hebben, luisteren we naar muziek of maken we muziek, en doen we spelletjes met elkaar.

Welke dieren zijn er bij De Velduil?

Elk voorjaar krijgen we 2 biggen die we aanhouden tot november. Verder hebben we nog 2 koeien, 5 schapen, een paar kippen en konijnen en een kalkoen. Onze kat Poessie loopt op het erf en ook Bounty, de hond van de buren is hier vaak. Ook de pony’s van de buren grazen op ons land en de cliënten mogen onder begeleiding ook af en toe voor hen zorgen.

Hoeveel mensen begeleiden we?

Er zijn 2 groepen op De Velduil die elk een eigen unit met keuken en huiskamer hebben. Iedere groep bestaat uit 4-7 mensen. En iedere werkdag kunnen we mensen begeleiden. In unit “ De Olm” komen mensen die werkzaamheden voor de zorgboerderij doen. En in  unit “ De Es” komen mensen voor activering en beleving.

Hier (=link) leest u welke doelgroepen wij ontvangen. Afhankelijk van uw wensen en de beschikbaarheid (=link) per werkdag, kunt u bij ons terecht voor één, meerdere of alle dagen van de week.

We doen het samen

Het is heel belangrijk voor ons dat iedereen het naar zijn zin heeft. En ook dat iedereen wil dat de ander het naar zijn zin heeft. We proberen het werk zo goed mogelijk te doen, maar het is niet persé een doel. Wij zien het zo: het werk is een middel om een doel te halen die we samen hebben vastgesteld. Dat kan een individueel doel zijn of een groepsdoel. Een individueel doel stellen we samen vast aan de hand van wat iemand kan, wat iemand wil ontwikkelen en wil kunnen. Bijvoorbeeld: gedurende 30 minuten met aandacht hout stapelen volgens een bepaalde structuur. Een voorbeeld van een groepsdoel is bijvoorbeeld: samen in de keuken een maaltijd bereiden waar je samen het werk voor hebt gedaan zoals zaaien, wieden en oogsten.

Wie zijn wij?

Ons team bestaat uit gepassioneerde hoogopgeleide mensen: Caroline, Denise, Gea en Siep zijn vaste begeleiders, waarbij Denise, Gea en Caroline zich specifiek richten op de cliënten en Siep overal inzetbaar is. Gea doet ook de administratie. Ook zijn er altijd stagiaires aanwezig die meehelpen in de begeleiding.